15 april 2019 - Presentatie bij de v.c. Sameé in Oosterland.

Op 12 april mochten Annelies Polet en Jaap Schoof voor een groot gezelschap dames vertellen over het werk van de Voedselbank. Ze hadden een power-point presentatie gemaakt met filmpjes, foto’s en cijfers. Daarin beelden hoe, met inzet van 11.700 vrijwilligers in ons land, 140.000 mensen van voedsel worden voorzien.

Er zijn 169 voedselbanken die vanuit 10 distributie centra hun producten krijgen. Grote concerns als AH, Unilever, Friesland Campina, Pepsi en nog een 10- tal grote bedrijven leveren 17,3 miljoen consumentenverpakkingen aan. De lokale voedselbanken halen zelf 27 miljoen eenheden op, zodat er 44 miljoen verpakkingen uitgedeeld kunnen worden.

Voedselbanken Nederland is een organisatie waar uitsluitend vrijwilligers werken met als hoofddoelstelling:

  • Bieden van directe voedselhulp;
  • Voorkomen van verspilling van goed voedsel.

In de vertoonde filmpjes zagen de aanwezigen beelden hoe er wordt opgehaald, hoe de verdeling en uitreiking plaats vindt.

Na de pauze vertelde men over de Voedselbank Schouwen-Duiveland. Hoe chauffeurs voedsel ophalen bij supermarkten (bij verbouw hiervan soms grote hoeveelheden als een winkel ‘leeg’ moet), bakkers enz., maar ook bij telers (aardappelen, uien, fruit, spruiten, komkommers enz.). Deze worden op donderdag klaargemaakt door een groep vrijwilligers en op vrijdag uitgegeven.

Ook krijgt men producten aangeleverd via de Voedselbank in Middelburg uit het Distributie centrum in Tilburg. Door de aanlevering van zoveel producten is men in staat om een buffer aan te houden van houdbare producten, zodat elke week toch een pakket van minimaal 25 producten kan worden verstrekt.

De donaties komen van particulieren, maar vooral van kerken en serviceclubs. Heel belangrijk is het feit dat het Nuts Fonds ons in staat stelt om elke week verse groente aan te kopen. Het is voedselbanken verboden om zelf producten aan te kopen en men is dus dankbaar als derden de kosten voor hun rekening nemen, zodat betere producten kunnen worden uitgedeeld.

Na een uitleg hoe men in aanmerking komt voor een voedselpakket (aanmelden met de benodigde gegevens via een formulier op de website) werden nog enkele filmpjes vertoont van mensen die kortere of langere tijd ‘klant’ waren geweest bij een voedselbank.

Na de uitleg over de producten in een voedselpakket en waarom die erin zitten kregen de inleiders dozen vol met producten mee voor de klanten van de voedselbank.